Den Helder, Netherlands

Over onze luchthaven

Den Helder Airport is eind jaren 70 ontstaan met de opkomst van de offshore-industrie op het Nederlands Continentaal Plat en heeft zich in  50 jaar ontwikkeld tot Nederlands enige allround offshore luchtvaartcentrum.

Sinds begin jaren 80 maakt Den Helder Airport medegebruik van een aantal faciliteiten van Maritiem Vliegkamp De Kooy. Dit betreft het gezamenlijk gebruik van de start/landingsbaan, de verkeersleiding, brandweer en meteo.

De luchthaven maakt ook onderdeel uit van de vitale energie infrastructuur en is het enige vliegveld in Nederland vanwaar passagiers, dankzij een strenge Covid-19 procedure, naar de primaire energiegebieden kunnen vertrekken.

Netherlands Offshore Aviation Mainport

Den Helder Airport is de primaire keuze voor de offshore-industrie mede dankzij haar perfecte ligging ten opzichte van de wind, olie- en gasvelden die centraal en in zuidelijke delen van de Noordzee zijn gelegen. Maar ook door de efficiënte verbinding met Schiphol. Den Helder Airport is oprichter en prominent lid van de Europese North Sea Heliports Alliance (NSHA), bestaande uit de 6 belangrijkste offshore vliegvelden van 5 Europese landen rondom de Noordzee die samen verantwoordelijk zijn voor het vervoer van ruim een miljoen passagiers per jaar.

Den Helder Airport is ingericht voor de toekomst met alle faciliteiten van een internationale luchthaven. Verkeersleiding, 1,3 kilometer ILS start- en landingsbaan, 12 spots, 5 hangaars, passagier- en bagage controlesystemen, terminal, incheckbalies, afhandelingsbedrijven, security, marechaussee, douane, ondergrondse brandstof bunkers, beveiligde parkeerplaatsen, etc. Hierdoor kan Den Helder Airport samen met de vliegvelden van de NSHA ook directe vliegverbindingen met fixed-wing tussen o.a. Den Helder, UK en Denemarken ontwikkelen. Ook dat draagt bij aan een duurzame energietransitie.

Door de werking van de klimaatakkoorden zal het energiesysteem in Nederland en de rest van de wereld richting 2050 ingrijpend veranderen. Ook op de Noordzee, waar uiteindelijk 22.500 grote windturbines een groot deel van de Europese energiebehoefte zullen leveren. De energietransitie is daarom belangrijk voor de toekomst van Den Helder Airport. De moderne offshore helikopter is bewezen schoon, veilig en uitermate efficiënt en zal voor het vervoer van technici en kleine vracht altijd een logische, maar ook duurzame keus blijven.

In 2012 faciliteerde Den Helder Airport ruim 24.000 vliegbewegingen. Verwacht wordt dat dit na de uitfasering van de olie en gaswinning zal teruglopen, waarmee er uiteindelijk rondom de Noordzee nog ruimte zal zijn voor 5 à 6 offshore luchthavencentra. Consolidatie is onvermijdelijk. Belangrijk is dat Nederland met Den Helder Airport hier deel van uit blijft maken. Met het verduurzamen van alle grondoperaties voor 2030, het faciliteren van maritieme drones en een optimale inrichting is de Nederlandse offshore luchtvaart klaar voor de toekomst.

Handige informatie

Openingstijden

Den Helder Airport is geopend op weekdagen van 07.00-22.00 uur en in de weekenden en op Nationale en Christelijke feestdagen van 07.00 – 12.00 uur en van 15.00 – 20.00 uur.

Huishoudelijk reglement

Lees hier alle belangrijke informatie die in ons huishoudelijk reglement staat omschreven.

Gevonden voorwerpen

Voor verloren voorwerpen kunt u telefonisch contact opnemen met NoordWest Services & Security, tel. 0223-637 770. Alle gevonden voorwerpen worden gemeld aan gemeente Den Helder. U kunt uw verloren voorwerp terugvinden via de volgende link https://www.verlorenofgevonden.nl.

Roken

Roken is op Den Helder Airport uitsluitend buiten toegestaan. Er staan rechts van de ingang (gezien vanaf zebrapad) van de terminal asbakken. 

Geluidshinder

Den Helder Airport en Maritiem Vliegkamp de Kooy doen hun uiterste best om zo min mogelijk geluidshinder te veroorzaken. Voor eventuele klachten kan het online klachtenformulier worden gebruikt of worden gebeld met het gratis nummer 0800-022 60 33 of 0223-658 670 .

Spotters

Als spotter is het langs de hekken van Den Helder Airport goed vertoeven. Op de website van Spotting Group De Kooy vindt u fotomateriaal afkomstig van spotters op Den Helder Airport. Hier vindt u ook informatie over de meest geschikte spotlocaties. Tevens hebben de spotters een groep op Facebook genaamd  EHKD-Spotters MVK De Kooy/Den Helder Airport.

Foto van Annalies Kemp

Faciliteiten

Den Helder Airport biedt diverse faciliteiten vergelijkbaar met andere Nederlandse luchthavens, zoals:

Op de eerste etage van de terminal is een vergaderzaal beschikbaar met fraai uitzicht op het platform. De ruimte is voorzien van airconditioning en een conferentietafel met 12 stoelen. De huurprijs bedraagt € 120,00 per dagdeel, exclusief B.T.W. Deze prijs is inclusief het gebruik van het projectiescherm, whiteboard en 65″ beeldscherm.

Koffie/thee en volledige catering kan worden verzorgd door Restaurant Vice Versa, gevestigd in de terminal.
U kunt rechtstreeks contact opnemen met Vice Versa inzake de catering.
Telefoon: 0223-660 541

De algemene voorwaarden zijn van toepassing op de vergaderruimte van Den Helder Airport. 

In de terminal bevindt zich restaurant Vice Versa waar u terecht kunt voor een drankje, een kleine snack, een broodje of een warme maaltijd.

Restaurant Vice Versa is geopend van maandag tot en met vrijdag van 06.00 uur tot 18.30 uur. Op zaterdag en zondag is het restaurant beperkt geopend i.v.m. beperkte vliegoperaties.


Den Helder Airport biedt gratis glasvezel internet aan zodat u op de luchthaven uw e-mail kunt checken, documenten kunt versturen of kunt surfen op het web, middels uw eigen mobiele apparaat.

 

Den Helder Airport beschikt over een groot parkeerterrein op loopafstand van de terminal tegen gunstige tarieven.  

In de terminal zijn bagagekluizen te huur tegen een vergoeding van €10,00. Klik hier voor de gebruiksvoorwaarden.

Voor mindervaliden is een parkeerplek beschikbaar voor de hoofdentree van de terminal. In de centrale hal bevindt zich een aangepast toilet (geschikt voor rolstoel).


Er is gelegenheid tot babyverzorging in het damestoilet in de centrale hal.

Tussen het luchthavenkantoor en de terminal bevindt zich de motoren- en fietsenstalling. 

Statistieken

Den Helder Airport behoort tot de top 3 van Europa als het gaat om het aantal landingen.

Vliegbewegingen

2018
16.424
2019
15.232
2020
12.600

Passagiers

2018
83.310
2019
83.766
2020
59.966

Vracht

2018
135.471
2019
136.880
2020
194.203

Geschiedenis

Onze luchthaven bestaat inmiddels 50 jaar. Hieronder een overzicht van onze rijke historie.

Jaren '70
1981
1991
1995
1998
1999
2000
2003
2007
2010
2013
2014
2015
2019